Tilingo

Tilingo ...történetek erről, arról...

Oblivion

2016. november 24. - kyro

1_oblivion.gif

 
Feledés. Film.

Megnéztük a feledés című filmet. Hát felejtős, a neve már utal rá. Nem a történet és a látvány rossz, hanem más. Az időtartama (tehát el van húzva rendesen) és a hely. Nem akárhogy néztem meg ugyanis, hanem 4DX módon. Na ez meg mi a fene, teheti fel a kérdést a nyájas olvasó. Ez kérem a jövő, a csillivilli élményzuhatag.

Csak nem nagyon élvezhető.

Korábban már volt ilyen a westendben, egy kis terem és rövid filmeket játszottak 3d szemüveggel, mozgó székekkel, hanggal, vízpermettel, ilyenekkel. Ez tulajdonképpen ugyanaz, csak nincs 3d.

Vannak székek (oké inkább fotelszerű), amik valamiféle emelvényen vannak. Egy emelvényen 4 szék egymás mellett, lábtartóval. Húúú a lábtartó, az jó. Tényleg az jó, de itt kifújt. Már a sztori, mert más meg folyamatosan fújt. Beülsz a székekbe, és azok meg elkezdenek a filmhez nagyjából összehangoltan ide oda billegni, süllyedni, dübögni. Amikor megy a fimben a kis buborékhajó ide-oda, akkor a szék is hasonlóképp mozog. Ez nem rossz, de eléggé kevés, amikor tévézésnél a gyerekem véletlenül vesén rúg, ennél jóval nagyobbat mozdulok, a mérhető amplitúdó jóval meghaladja a mozis izgésmozgást.

Ez persze kevés lenne, mert vannak még effektek, gondolom azért, hogy jól beleéld magad a történésekbe és a kis tomkrúz megpróbáltatásait jobban átéld.

Van egy olyan effekt, ami tényleg jó. Amikor villámlik, vagy valami a vásznon becsillan, akkor a nézőtérre beszerelt stroboszkóp lámpák is felvillannak. Nem rossz. Aztán ott van a légbefúvás a füled mögül. Ennek nem láttam értelmét, mert akkor fújt, amikor a buborékhajó elszáguldott a "fejed mellett" bele az ürességbe. Gondolom azt akarták érzékeltetni, hogy hú, a füledet is majdnem levitte, annyira közel ment a gép, és nesze itt egy kis légáramlat, hogy érezd is. Csak az a gond, hogy ezt hátulról teszi célzottan és inkább megijedsz, aztán zavaró, hogy a füledet hátulról úgy fújkálják, hogy a kopaszodó fejed füleden pihenő tincsei elszálljanak. Csak javaslom, hogy parókában ne nagyon menj ilyen helyre, hülyén nézne ki, ha az előtted ülő nyakába átadnád a skalpodat.

Aztán vannak szagok. Az előtted lévő székek támlájából jön. Nem a néző szaga, hanem spriccnizett szag. Huuu, meg hááá, meg ilyenek. Ezt kétszer nyomták be, amikor erdőbe ment a világmentő hős, hogy érezd az erdő természetes bódító illatát. Nos nálam annyira nem jött össze a szép erdei táj és a vécéillatosítóra erősen emlékeztető szag. Nem, nem illat, egyértelműen vegyi szag. A nyugati aluljáró közvécéje a mozit is meghódította. Szerencsére nem ittam, úgyhogy annyira nem indult meg a pavlovi hasonlattal alkalmazható pisireflex.

Természetesen nem maradhat el a szél sem, tehát jó nagy ventillátorok (direkt kettő l-el írva) vannak a terem falán a nézőkre irányítva. Na ebből nem éreztem semmit, de legalább olyan érzés volt amikor beültem a terembe, mintha egy hosszabb alagútba hajtottam volna az egész mozival, ott vannak hasonló ventillátorok.

A teljességhez kellett még valami, ezért Dick, a főtervező kitalálta, hogy legyen vízpermet is, mert az milyen jópofa, a dízniwördben is hogy örülnek a gyerekek. Biztos marha jó, ha szemüveges vagy és a szemedbe permetezik a vizet, csak a film következő fél percéről lemaradsz, amíg törölgeted az üveget. Ebben a filmben ezt az effektet egyszer használták, ami azonban tragikus volt.
Kiscsaj delta álomban (jövőre epszilon meg fí álmok is lesznek, a sztázis, meg a hasonlók már ósdiak, a marketingesek megint alkottak) utazik, lezuhan, megvédik, és felébresztik. Ő felül, néz bután, és természetesen hány egy jóízűt. 60 évig utazik deltaálomban, de a reggelije még mindig a gyomrában van. Szóval kiadja. Jaja, a kamerával szemben. És jaja, ekkor jön a kedves néző felé a vízpermet. Bazdmeg, még jó, hogy nem pornófilmet nézünk! Ha egy női rendező csinálna ilyen pornót, tuti kapnánk az arcunkra bosszúból az elszenvedni kényszerült facialok miatt. Nesze paraszt, élvezd te is. Ugyehogyugye?! Szerencsére itt a lányból jött ki a cucc, de érezheted így olvasva is, hogy eléggé lehangoló volt, hogy konkrétan pofánhánytak.

Az összes effekttel az az baj egyébként, hogy baromi hangosak. Ha olyan lenne a film, hogy belemerülsz, akkor sem tudod élvezni, mert kibillent a sok géphang. A levegő-, szag-, vízbefújás mind mind olyan hangú, mint amikor leeresztesz egy autókereket, csak közelről hallgatnád. Így tényleg élvezhetetlen eléggé. Nagyothallóknak biztos kiváló, tüzértisztek előnyben.

Az elején írtam, hogy volt már hasonló mozgó szagos vizes rázós mozi. Rosszul írtam. Ugyanilyen volt. Csak ott volt hozzá 3d.

Egyébként a sztori egyszerű, de jó, a filmnek fél órával rövidebbnek kellett volna lennie, de a sok effekthez kellett a sok repülgetés meg székrázás. Annyira azért nem kényelmes az a szék…

Viszont tudtam volna egy jobb befejezést. Itt ugye az a sztori, hogy a tomkrúzbol sok van mert klónozták a gonosz idegenek, és a sok kis krúz egy-egy területet felügyel. A kiscsaj, aki a nézők arcába hány(ik) meg az eredeti (monthatni mesterlemez) tomkrúz felesége. A klón tomkrúz meg meghal de hát jön a csajhoz egy másik. Igazából mehetett volna tovább a film, hogy nagyjából van még vagy 1500 további tomkrúz, és mindegyik sorban állhatott volna a csajnál, hogy na akkor hazajöttem, hol a vacsora, és menjünk dugni. Na ezt azért a miselvájld sem bírta volna.

Az én befejezésem sokkal szebb lett volna, mégpedig úgy, hogy a fiú túlél, és van 1500 klóncsaj aki mind őt akarja. Ez így jobb nem? Mivel scifi a jövőben, itt már nem édeshármas, hanem édesezeröttszázas lenne. Amit már nem néznék meg természetesen a vízpermetező miatt.

 
 
K
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tilingo.blog.hu/api/trackback/id/tr2511994970
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása