Tilingo

Tilingo ...történetek erről, arról...

LGT koncert

2016. november 23. - kyro

lokomotiv.gif 

Voltunk tegnap este LGT koncerten.

Milyen volt? Jó!

- na itt most elvesztettem az olvasók azon részét, akik nem szeretik az lgt-t.

Hofisan továbbkérdezve, azaz bővebben kifejtve milyen volt? Nem jó!

- na és akkor most vesztettem el az lgt-t szerető olvasókat, és mivel akik nem szeretik, már az előző mondatnál abbahagyták az olvasást, azt hiszem innentől saját magamnak írogatok.

Tegnap volt a főpróbája a koncertnek és végignyomták a fiúk a mai-holnapi-holnaputáni koncert anyagát. Repi jegyünk volt, kaptam én is, így csak azon tudtam vidámkodni, hogy pénzt, mégpedig sokat, nem adtunk a jegyért.

Rögzítem előre, hogy nem rajongok az lgt-ért, nem utálom, nem szeretem, nekem közömbös. Vannak jó, és vannak borzasztó számaik. Persze a jók között is van olyan, amit már csak azért utál az ember, mert mindig, mindenhol azokat hallja és már facsarodik az agyad az első taktus után, szenvedsz, miközben a többi ember tombolást hazudva ugrabugrál és eljátssza, hogy mennyire buli, mennyire élvezi. Ezek tipikusan azok a zenék, amiket legalább háromszázszor hallottál.

A budapesti főnix stadionban volt a koncert, amelyik leégett és újjáépült a Stefánia út elején. Elhatároztuk, hogy kocsival megyünk, ami pöti hiba volt, mert a környéken alig lehetett parkolót találni, jó 600 méterre kellett leparkolni egy kis utcában, talán szabályosan, már nem tudom megítélni. Koncert után rájöttünk, hogy a 75-ös troli pont a stadionnál tett volna le, és pont a házunktól 30 méterre van a megállója. Nade már mindegy, akkor is a MOL-t támogatom a BKV helyett!

Természetesen volt késés (nem mi, hanem a zenészek), meg ruhatár és büfé. A büfé béna. Volt sör és kóla, meg perec és ízetlen pogácsa. Nem olcsón, elhiheted. Meg egy-két csoki. Ennyi. Tényleg ennyi. Hihetetlen, a színházak büféjében nagyobb a választék! Nade zenéljünk.

Bent jól nézett ki minden, a díszlet nekem tetsző volt, azonban az arányai annyira elcseszettek voltak, hogy nem kiemelte a zenészeket, hanem beolvasztotta őket, koncentrálni kellett, ha őket akartad nézni a díszlet/kivevítő helyett.

A hangosítás pedig kritikán aluli volt. Valami eszement gagyi. Biztos velem van a baj és a füleimmel, de a stadion végéből minden ütem/dob/bármi után pár ezredmásodperccel megjött izmosan a visszhang. Minden ütemnél egy komplett, bár tompított zenekarral vágtak tarkón, ami az élvezeti értéket igencsak csökkentette. Biztos emlékszik mindenki (aki már elmúlt 25-30 éves), hogy régen voltak iskolai meg egyéb hangosítások, és amikor a mikrofonnál megszólalt valaki, akkor már a következő mondatnál tartott, de az utolsó hangszóróból csak akkor "jött ki" az előző mondata utolsó szava. Hasonló élmény volt ez is, csak nem hiszem, hogy direkt a retro fíling érdekében találták ki.

Aztán az is szar volt, hogy a zenész bácsik hangját alig lehetet hallani. Nem csak azért mert nem volt (erről később), hanem azért, mert brummogott és torzított a hangosítás énekhang része! Továbbá a legtöbb számnál egyszerűen nem vált el az énekhang a hangszerektől, és csak halványan lehetett sejteni, hogy valaki ott a háttérben énekel. Élvezhetetlen. A Solmló bácsi hangja volt egyedül élvezhető.

Én a Somló bácsit nem nagyon kedveltem, mert nem vagyok oda az orgánumáért. Itt viszont egészen megkedveltem, mert a többiek között ő volt az egyetlen, aki nem annyira unottan, viszont tisztán és normális erővel, élettel teli hangon nyomatta ki tüdejéből a levegőt.

A zenész bácsik azért bácsik, mert öregek. Megöregedtek. Ez van, mással is megtörtént már. Ez viszont nem csak a kinézetükre illik, azaz nem idegen lények és csak a látszat kedvéért öregbítik a bőrüket, hanem belül is öregszenek. Különösen észrevehető ez a hangjukon. Ájáj.

A Somló bácsinak még mindig erős és tiszta hangja van (a nagyon magasakat kivéve, ott már erőlködnie kell), de a többieknek már nem megy. Van a Karácsony bácsi, aki már a Szigeten is gyanús volt, csak azt hittem a szél elviszi a hangját, vagy csak be van rekedve, de itt kiderült, hogy nem, neki szegénynek már nincs hangja. Egyáltalán nincs hangja. Régen biztos volt, de már nincs. És ezt nem lehet a hangosításra róni, mert pl. volt egy olyan szám, amit egyedül elénekelt és egyszerűen nem bírta kiénekelni a magasabb (a beszédhangnál kicsit is magasabb, tehát nem az ultraszoprán) hangokat. Kiállt egy gitárral, így a többi zenész sem zavarta és elénekelte az utolsó szerelmes dalt, ami egy kellemes kis nóta (itt: https://www.youtube.com/watch?v=EZFNKbpzc3E). Na most neki nem sikerült. A gitár hallható volt, de a szöveg alig. Tudod van olyan, hogy énekelni akarsz de a neked már túl magas hangok helyett csak tisztán levegő jön ki a tüdődből azzal a hanggal kísérve, ami azt jelzi, hogy nyomod a levegőt keményen és próbálkozol, csak a hangszálad nem akar ezen a frekvencián berezegni. Mint amikor erősen rálehelsz valamire.

A Presszer bácsi orgánuma még mindig a régi, viszont neki is erőtlenedik, és valami miatt elkezdett motyogni. Többnyire érthetetlen volt az is, amit nem énekelt, hanem beszélt a mikrofonba. Csak és kizárólag a Somló bácsi hangjában volt bármiféle élet, de persze az is lehet (csak nem akarom feltételezni), hogy már baromira unják a fiúk az egészet, és elfáradtak és inkább a tv előtt feküdnének unokákkal nézve a blinkibill-t, néha-néha belehorkolva a mesébe.

Az a baj, hogy ez ugye csak és kizárólag az én véleményem, viszont rajtam kívül volt még egy csomó ember ott, és azért az furcsa, hogy az első egy-két sor kivételével senki nemhogy nem táncolt, de még csak nem is mocorgott.

El kell persze ismerni, hogy volt pár olyan szám, amit egyrészt nem csesztek szét újrahangszereléssel és háromperces improvizációval (azzal a fajtával, ami nem dallamos, hanem vinnyogó hangok özöne kitartva, ismételve). Ezek jók és élvezhetőek voltak.

A legjobb az volt, amikor a dobos bácsi csak dobolt egy dobos fiúval, meg amikor a háttérénekesek beszálltak énekelni. Volt pár olyan szám, amit ezek a háttérénekesek énekeltek (még hangszer sem volt csak bítbox), és egyszerűen szuper volt. Jó dallamok, jó hangok, és érhető dalszöveg, márhogy lehet hallani, hogy valaki énekel :)

Nekem sajna az volt a konklúzió, hogy vannak jó számaik az lgt-nek, de nem kell már erőltetni az éneklést és a hangosítást végző személyzetet. Az lgt-sek zenéljenek, és jöjjenek új emberkék, akiknek még van hangjuk és megy is nekik. Na ez talán teljesen jó is lenne. Megalakulhatna az LGT junior.

 
 

K

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tilingo.blog.hu/api/trackback/id/tr6611992990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása